top of page
Image by Tamanna Rumee

החומר הכמותי בנתיב לאקדמיה

  • 27 ביוני 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 18 באוג׳ 2024

לפני שמחליטים אם מתחילים ללמוד בקורס נתיב לאקדמיה - נרצה לדעת מה החומר הלימודי, עד כמה הוא קשה, ואיזה הכנה כדאי לעשות כדאי להגיע לקורס במיטבנו.




תלמידים רבים מתעניינים בקורס נתיב לאקדמיה בבן גוריון, כיוון שהוא מחליף את מבחן הפסיכומטרי, שבואו נגיד, חלק מאיתנו לא ממש מחבבים. ההתעניינות בקורס נתיב לאקדמיה מעלה שאלות רבות, כגון- כמה ימים בשבוע מתקיים הקורס, כמה קשה החומר המתמטי ומה בכלל לומדים שם? על כל שאלות אלה ועוד נשתדל לענות במאמר זה.


החלק הכמותי בקורס הנתיב

טוב נתחיל ישר מהחלק המעניין (מעניין לפחות אותנו)- החלק הכמותי או במילים אחרות- עם איזה מתמטיקה אני אצטרך לשבור את הראש בקורס?


החלק הכמותי בקורס נתיב לאקדמיה שונה מאוד מהחומר שלמדנו בתיכון. אפשר להגיד כי הוא שונה ממנו לחלוטין אך מתבסס עליו. הנושאים המרכזיים בראשי פרקים הנלמדים בקורס הנתיב הם :


1. לוגיקת הפסוקים- שם נלמד שפה לוגית וסימנים לוגיים, הגיון פשוט, טבלאות אמת, פסוקים לוגיים ובעיות לוגיות.

2. תורת הקבוצות- נבין מה היא קבוצה של איברים, נבצע פעולות בין קבוצות, נלמד קצת על אינסוף והמספרים הטבעיים, שלמים, רציונליים וממשיים.

3. פרדיקטים- נכיר שפה חדשה, נקרא טענות ונחליט האם הן אמיתיות או שיקריות, נלמד לתת הסברים והוכחות מתמטיות.

4. פונקציות- נכיר סוגים שונים של פונקציות, נלמד מה היא הגדרה בסיסית של פונקציה, איך מתבצעת התאמה בין איברים, מהי פונקציה חד חד ערכית, על, מפוצלת ועוד.




כמו שניתן לראות, החומר הנ"ל כמעט ולא קשור לחומר שלמדנו בתיכון- אבל הוא מתבסס בעיקרו על החומר מהתיכון. כדי להצליח להצטיין בקורס נתיב לאקדמיה, תצטרכו לזכור איך עושים חישובים פשוטים של כפל וחילוק, משוואות, שברים אי שיויינים וכיוצא בזה. אם עבר מעט זמן מהתיכון ואתם לא ממש זוכרים מה למדתם שם, רענון החומר עשוי לעזור. לתכנית תזכורת לחומר התיכון כולל תרגול מעשי- לחצו כאן.


איך מתנהל הקורס וכמה ימים נלמד בשבוע?

קורס הנתיב בנוי ממש כמו סמסטר רגיל באוניברסיטה ומתקיים בקמפוס המכינות של אוניברסיטת בן גוריון. הלימודים מחולקים ל-3 מקצועות שהם - עברית, אנגלית ומתמטיקה, ולכל מקצוע יש את המרצה שלו, ואת הדרישות שלו. הלימודים מתקיימים בקמפוס בין 3-4 ימים בשבוע, בהם התלמידים מגיעים להרצאה בה ילמדו אותם חומר חדש. צריך להבין שההרצאות הן אמנם טובות ומקנות חומר חדש, אך מירב ההבנה וקליטת החומר מתבצעת בבית כשהתלמיד מתמודד עם החומר בעצמו. דבר נוסף שיש לשים אליו לב הוא, שבשונה ממה שכולנו היינו רגילים בבי הספר, כאן אף אחד לא "יאכיל אותנו בכפית" את החומר, ולא באמת מעניין אף אחד אם נבין או לא נבין את החומר. המרצה מגיע, מלמד את החומר הדרוש בדרכו, ומשם- האחריות היא של התלמידים בלבד. האחריות להבנת החומר, פתירה נכונה והתקדמות מוטלת עלינו התלמידים, ועבודה קשה תוך התייעצות עם תלמידים ומקורות מידע שונים- תוביל אותנו לתוצאות הרצויות.



איך נכין את עצמנו בצורה המיטבית לקורס נתיב לאקדמיה?

אז לכולנו חשוב מאוד להצליח בקורס וכמובן להתקבל לאוניברסיטה. התהליך עצמו לא קל לאף אחד וכולם מתאמצים מאוד כדי להצליח- וזה בסדר. תחושות של לחץ וחרדה הם נפוצים מאוד וגם ניתן להתמודד עם הרבה הקשבה מודעות עצמית וניהול זמנים נכון. ראשית ולפני הקורס נתחיל ללמוד בנחת ולא בעומס, על ידי מקורות ידע שיעזרו לנו להכיר לאט לאט את חומר הקורס נתיב לאקדמיה. נרצה להתחיל מרענון על חומר תיכון וקורס שיכניס אותנו מעט חזרה לשגרת לימודים. אפשר להתחיל מפעם- פעמיים בשבוע למידה ומשם להגביר קצב. מומלץ להתחיל ללמוד לפחות חודש אחד לפני הקורס - ואם יש יותר זמן אז מעולה.

לאחר שנזכר בחומר התיכון, נתחיל להכיר את הנושאים הראשונים של קורס הנתיב. נתחיל מלוגיקה, ומשם נתקדם. בשלב זה לראות הרצאות מוקלטות ולתרגל מעט מהתרגילים בהרצאות יעשה עבודה מעולה. נשמע את המושגים, נכיר אותם ונתרגל פרקטיקה. למטיבי הלכת שבנינו, ניתן להתקדם לתרגילים קשים יותר ברמת סדר עולה. דגש חשוב בנושא זה הוא לא למהר "לבלוע" חומר, אלא לתת לו לשקוע לאט לאט, כך נבין אותו לעומק ולאורך זמן.



טיפים ללמידה במהלך הקורס

אז בשעה טובה התחלתם את הקורס לאחר הכנה שעשיתם- ועכשיו המאני טיים - לומדים על אמת!. כיף גדול.

במהלך הקורס לא נרצה לבזבז זמן חשוב על ניסוי ותהייה, כדאי שנגיע מפוקסים, חדים, וממוקדים במה ואיך צריך לעשות. במהלך הקורס הלמידה האפקטיבית ביותר תהיה באופן הבא- 

הכנה וקריאה במשך 10 דקות על החומר שנלמד בהרצאה הקרובה-> השתתפות עירנית וקשובה במהלך ההרצאה תוך כתיבת נקודות חשובות -> בבית לאחר ההרצאה, ורצוי באותו היום או יום למחרת, פתירת שיעורי הבית מההרצאה -> לאחר מכן הבנת החומר החדש לחומר הקודם ולמידה להרצאה חדשה.


תהליך זה יוצר אצלנו תהליך למידה אפקטיבי בו החומר נכנס לראש בשלבים ולא בפעם אחת. קריאת החומר לפני הרצאה גורמת לכך שלא נופתע מחומר חדש בהרצאה עצמה, ופתירת שיעורי הבית מיד לאחר ההרצאה מנצלת את העובדה שהחומר טרי- ומניבה אפקטיביות רבה.



מה קורה אם אני מנסה לעשות את שיעורי הבית ופשוט לא מצליח?

תופעה נפוצה בקרב תלמידים רבים היא להתקל בשיעורי הבית בשאלות קשות שאינם מצליחים לפתור לבד. נרצה לעודד אתכם- זה קורה לכל תלמיד, גם לטובים ביותר. כולנו נתקלים בשאלות קשות - השאלה היא מה אנחנו עושים כדי להצליח בהם (לוותר זו לא אופציה). 

אז ברגע שנתקלנו בשאלה קשה, הדבר הראשון שנעשה הוא לשים את העת בצד, לעצור את קצב פתירת התרגיל, ולהבין קודם כל - מה קשה לי בשאלה. האם זה חומר שאני עדיין לא מכיר? או מכיר חלקית? האם בכלל השאלה מובנת, או שאני יודע לפתור רק חלק ממנה ומתקשה לקראת הסוף. כל תשובה יכולה להיות נכונה, תלוי בתרגיל.

הדבר השני שנעשה הוא להבין איך כדאי לי לתקוף את הבעיה. לאחר שהבנו מה לא הבנו, נפנה ל"עזרה חיצונית". זה יכול להיות ההערות שכתבנו בהרצאה בכיתה, תרגיל דומה שפתרנו בעבר, חבר שאנחנו סומכים עליו שאולי יעזור או סרטון\ קורס עזר שיש לנו. 

בכל אחד מהמקרים נשים לב שאנחנו לא מחפשים תשובות סופיות, ממש לא. אנחנו מחפשים את הידע, שיגרום לנו לפתור את השאלה בעצמנו- זו הלמידה העמוקה והאפקטיבית שתלווה אותנו בהמשך. בנוסף לכך- ככל שתתמודדו עם יותר קשיים בלמידה עצמה- המבחן יהיה לכם קל יותר.



bottom of page